Protein Kazein

Kazein je mliječni protein i broji gotovo 80% od ukupnog broja proteina kojeg nalazimo u kravljem mlijeku. Bogat je aminokiselinama koje su gotovo identične whey proteinu koji je nusprodukt sira. Ovaj spoj aminokiselina bogat je esencijalnim aminima koje su zaslužne za mišićnu proteinsku sintezu (MPS).

Nakon unosa, kazein formira ugrušak u trbuhu koji usporava pražnjenje želudca, koje utječe na brzinu apsorbcije aminokiselina u krvotok. Drugim riječima, zbog navedenog ugruška, kazeinu je potrebno duže vremena da se provari u trbuhu.

Ovaj usporeni i konstantni dotok aminokiselina kreira produženi MPS na nižem nivou. Navedeno čini kazein idealnim proteinskim suplementom za odlazak na spavanje, ili za periode za koje ste sigurni da ćete biti neaktivni.

Baš kao što je i slučaj sa whey proteinom, postoji mnoštvo kazeinskih suplemenata. Najčešći kazeinski suplemen i su mliječni protein i kalcijum kazeinat. Bilo kako bilo, najefektivniji je, svakako, micelarni kazein.

Micelarni kazein služi za usporavanje oslobađanja proteinskih suplemenata, dok hidrolizirani whey služi za ubrzavanje djelovanja proteina.  Micelarni kazein i hidrolizirani whey predstavljaju vrhunac proteinskih suplemenata.

no replies

Leave your comment