Šta protein čini Vašem tijelu ?

ON-Gold-Standard-Whey-banner

Od kada smo počeli sa dizanjem utega, rečeno nam je da razmislimo o proteinima i amino kiselinama kao o neophodnim elementima za izgradnju mišića. Šta se dešava kada u tijelo unesemo proteine nakon treninga? Jedna od ključnih uloga amino kiselina je da pruže neophodne biološke i biohemijske signale za rast I oporavak mišića, posebno nakon iscrpljujućeg treninga.

Povucite anaboličku skalu u Vašu korist

Tokom dana, Vaše tijelo varira između dva procesa: mišićna proteinska sinteza ili anabolizam i “raspad” mišića ili katabolizam. Oba procesa su neophodna i neizbježna, stoga se nemojte plašiti katabolizma budući da je to sastavni dio života.

Vremenom, ključ za postizanje rezultata u građenju mišića je da anabolizam “prestigne” katabolizam. Navedeno je poznato kao “neto proteinski balans” ili “neto proteinska sinteza”, te ukoliko se dovoljno trudite, Vaš neto balans je pozitivan.

Nakon uzimanja proteinskog suplementa, amino kiseline bivaju povišene u krvi (hyperaminoacidemia), što stimulira veću količinu mišićne proteinske sinteze ili anabolizma. Pogodite šta još stimulira nivo amino kiselina? Kvalitetan trening! Kvalitetan trening podstiče temeljan anabolički feedback, posebno ako konzumirate protein prije ili poslije treninga.

I šta je na kraju toliko važno u vezi proteina ? Mnoga istraživanja su sprovedena u svrhu davanja odgovora na to pitanje. Najbitnija komponenta je svakako leucin amino kiseline.

Leucin je ključ

Leucine je jedan od tri aminokiseline razgranatog lanca u protein, te je najmoćniji do sada. Djeluje kao signalizirajuća molekula za podsticanje izgradnje mišića koja prvobitno aktivira moćan anabolički process.

Leucin sadržan u whey protein je jedan od faktora koji podstiču hyperinsulinemiu i podupiru nivo inzulina u krvi, te uz navedeno dovodi anabolizam na mnogo viši nivo od katabolizma. Zapamtite: Anabolizam I katabolizam su sveprisutni u Vašem tijelu. Povisujući anabolizam I smanjujući katabolizam leucine Vam pomaže dovesti skalu u poželjno stanje.

Screenshot_4

no replies

Leave your comment